Onze specialisaties:
Aërofagie en Supragastrisch boeren

Aërofagie (luchtslikken) en Supragastrisch boeren (bovenmaags boeren)

Bij luchtslikken, ook wel Aërofagie genoemd, gebeurt het dat er tijdens het eten en drinken onbedoeld lucht wordt ingeslikt. Deze lucht hoopt zich vervolgens op in uw maag, wat kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Vaak gaat dit gepaard met boeren (ructus) en/of winderigheid (flatulentie).

In het geval van Supragastrisch boeren wordt er onbewust lucht in de slokdarm gezogen of geperst en vervolgens direct weer uitgeboerd. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon. Het belangrijke verschil is dat de ingeslikte lucht de maag niet bereikt. Het boeren kan zeer frequent optreden, soms wel tot 20 keer per minuut. Het kan moeilijk zijn om dit gedrag te onderdrukken, aangezien het een stoornis is die aanzienlijke invloed kan hebben op uw dagelijks leven. Het is belangrijk op te merken dat supragastrisch boeren niet gerelateerd is aan het moment van eten en drinken, maar eerder aan een onbewust ademhalingsprobleem.

Het is essentieel om dit soort symptomen serieus te nemen en indien nodig medisch advies in te winnen.

NeuroLog - specialisaties - Aërofagie en supragastrisch boeren

Wat doet een logopedist?

Het logopedisch onderzoek is erop gericht in kaart te brengen welke factoren een rol spelen bij het luchtslikken en/of boeren.
Er gebeurt tevens een klinisch onderzoek naar houding, ademhaling, de spierspanning in het hoofd-halsgebied en de manier waarop lucht in de slokdarm gebracht wordt. We doen een onderzoek zonder en eventueel ook met voedingsinname, hou er rekening mee dat het onderzoek ongeveer één uur duurt.

De behandeling is gericht op bewustwording van het gedrag dat leidt tot het boeren.
Er zal een gedragstherapeutisch luik gekoppeld worden aan een luik van ademhaling en ontspanning.

Opgelet: een onderzoek en doorverwijzing door/van een gastro-enteroloog is noodzakelijk voor aanvang van het logopedisch behandeltraject.

Keer terug naar ons overzicht
Lees meer over onze specialisatie