Onze specialisaties:
Spraakapraxie

Spraakapraxie

Spraakapraxie is een spraakstoornis ten gevolge van een hersenletsel waarbij het programmeren van de spraak verstoord is. Bij alle handelingen die u uitvoert, zijn er in de hersenen bepaalde schema’s, die de handeling sturen. Dit gebeurt onbewust.

Bij een Spraakapraxie kan het schema voor het programmeren van de spraak niet meer goed worden gestuurd. De spieren werken goed, maar het aansturen van de spieren is verstoord. Spraakapraxie komt zelden geïsoleerd voor, maar gaat vaak samen met een (motorische) afasie.

spraakapraxie

Mogelijke oorzaken van Spraakapraxie

  • Een beroerte (CVA)
  • Een ongeval/trauma met hersenschade
  • Een hersentumor
  • Een ontsteking in de hersenen

Kenmerken van Spraakapraxie

Het meest opvallende kenmerk is dat iemand met Spraakapraxie steeds zoekende mondbewegingen maakt. Bij spraakapraxie zijn het niet altijd dezelfde klanken of woorden die voor problemen zorgen. Iemand met spraakapraxie kan heel hard worstelen om het doelwoord te kunnen zeggen en hierdoor steeds meer afwijkt van het doelwoord. Een ernstige vorm van spraakapraxie kan leiden tot het niet of nauwelijks meer doelbewust kunnen spreken. Mildere vormen van Spraakapraxie leiden tot langzaam en monotoon spreken, haperingen en onduidelijke spraak.

Wat doet een logopedist?

De logopedist doet een klinisch onderzoek om te bepalen welke specifieke symptomen van de stoornis aanwezig zijn en in welke mate deze aanwezig zijn (ernstgraad). Vervolgens stelt de logopedist een behandelplan op. Voor de behandeling van Spraakapraxie bestaan er verschillende therapiemogelijkheden. Er worden compensaties aangeleerd om de verstaanbaarheid zo optimaal mogelijk te maken, en is voornamelijk gericht op zelfmonitoring. De logopedist geeft adviezen om de communicatie met de omgeving te verbeteren en er wordt, naar behoefte, naar een communicatiemiddel gezocht.

Keer terug naar ons overzicht
Lees meer over onze specialisatie